"Jazz is de enige muziek waarbij elke noot op ieder moment anders gespeeld kan worden."
Ornette Coleman, Amerikaans jazzmuzikant (1930-2015).

PROGRAMMA SEIZOEN 2018-2019

14 oktober 2018: DOKTER, JAZZ & CO

Het nieuwe jazzseizoen wordt geopend door een ´oude´ bekende band: Dokter, Jazz & Co. Als u al een vaste bezoeker was van Jazzclub Hardenberg in de tijd dat Ton Karmiggelt en Anton van der Leij nog aan het roer stonden, heeft u deze zesmansformatie vast al eens in De Voorveghter zien optreden.

Deze bekende Achterhoekse dixielandband dankt zijn naam aan muzikaal leider Jan Dokter en ontstond al in het begin van de jaren zeventig (!). Van jamsessies op een boerderij tot grote optredens op radio, tv en in musicals, de mannen draaien hun hand er niet voor om onder het motto: “Met een flesje of zes spelen we jazz in f, es of bes”.

De bezetting van Dokter, Jazz & Co is, van links naar rechts:
Frans Ernst - trombone
Jan Dokter - bandleider, cornet, saxofoons en zang
Ben Reijers - drums
Sietse de Leeuw - trompet, saxofoons, dwarsfluit en trombone
Ad Rats - contrabas
Johan Molenveld - banjo en gitaar.


De muziekkeuze is divers, als het maar lekker klinkt, swingt en fijn is om te spelen. Een belangrijk uitgangspunt voor de muzikanten is het enthousiasme, dat ervan afstraalt en gedeeld wordt met het publiek. En humor is echt een ‘must’!

18 november 2018: BIG BAND EIGHTY-NINE (´89)

Wie herinnert zich niet het Mellow Swing Jazztrio, dat in februari jl. bij ons op de planken stond? Bassist Joan Krukkert vertelde na afloop vol trots dat hij ook in een heuse bigband in Borne speelt en dat ook die grote club zijn muziek graag eens in het Hardenbergse ten gehore zou willen brengen!

Dat hebben wij in onze oren geknoopt en na enig overleg, dat heb je met zoveel muzikanten (wel 20!), konden we tot een geschikte datum komen. Waar we ze allemaal moeten laten… dat zien we nog wel!


Big Band Eighty-Nine is in 1989 opgericht in Borne door enthousiaste muzikanten met verschillende muzikale achtergronden uit Twente. Eerst werd er op eenvoudige jazz- en poparrangementen geoefend in de Bornse muziekschool, daarna werd de band geleid door diverse dirigenten met meer specifieke ervaring met een bigbandbezetting, waardoor het repertoire zich uitbreidde, de arrangementen moeilijker werden en het improvisatiespel verbeterde.

Inmiddels bestaat de band uit 19 gedreven amateurs en (ex)professionals, waaronder vocalisten Loes Ossevoort en Martin ter Haar. Sinds 2017 wordt Big Band Eighty-Nine geleid door Bert Fransen.

9 december 2018: JAB JAZZ and BLUES

Vorig seizoen hielden we voor het eerst een matinee in de decembermaand, gewoon omdat we het gat tussen november en januari anders te groot vonden. En zo in het begin van deze maand, net na Sinterklaas, heeft u het vast nog niet te druk met de voorbereidingen voor het kerstdiner!

En wat voor een band hebben we deze keer gecontracteerd: de gerenommeerde Duits-Nederlandse formatie JaB Jazz and Blues, tevens de huisband van de Hamaland Jazz Club, net over de grens in het Duitse Vreden.

Drummer Norbert Umme van JaB Jazz and Blues heeft al eerder voor u opgetreden: met Henk Bleumink bij diens project ‘In The Millers’ Mood’, het openingsconcert van vorig seizoen. Zoals voor zo veel jazzmuzikanten geldt, spelen zowel Norbert als Henk in meerdere formaties (ook de naam van Henk komt u straks nog een keer tegen).

De band bestaat uit, van links naar rechts:
Norbert Umme - drums
Joachim Steffenhagen - saxofoon
Etti Terbrack - piano en hammond
Linda Horstkamp - zang
Fred Wesel - bas
Franz Josef Dirking - gitaar.


What’s in a name? JaB Jazz and Blues speelt mainstreamjazz, swing, latin en… blues.

13 januari 2019: THE BLUE RAMBLERS SWING BAND

De ‘Blue Ramblers’ staan dit seizoen alweer voor de derde keer op ons podium, maar… er is een hoop gebeurd sinds de eerste keer. Allereerst heeft deze small bigband, waarvan de meeste leden uit Drenthe komen, z’n naam veranderd van ‘Dance’ in ‘Swing’ en dat is niet zonder reden. 
 

Weet u het nog: de Blue Ramblers brengen authentieke, vrolijke, romantische en melancholieke melodieën uit de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw tot leven, geïnspireerd door de ‘echte’ Ramblers van vroeger. Zeer swingende nummers, en om dit te illustreren hadden wij de eerste keer dat de formatie van trompettist André Clement bij ons was, een semiprofessioneel danspaar uitgenodigd. Dat inspireerde menigeen om ook eens een dansje te wagen.

Anno 2018 heeft de´Lindy hop´, dé dans bij uitstek op deze muziek, een enorme vlucht genomen en de Blue Ramblers zijn werkelijk ieder weekend op pad om ergens in Nederland of Duitsland swingende dansparty’s op te luisteren. Een echte rage!

Of er bij ons in de jazzclub ook (zo) gedanst mag worden? Ja, natuurlijk! Ook op de vloerbedekking in de rode foyer glijdt of stept u heerlijk honderd jaar terug.


10 februari 2019:
THE CHARLESTOWN JAZZBAND

Nieuw in ons assortiment: The Charlestown Jazzband (CTJB) uit Nijmegen, de stad van keizer Karel de Grote.

Meteen al vanaf de oprichting in 1968 heeft deze oudestijljazzband een hoog muzikaal niveau opgebouwd. Door een zeer breed en gevarieerd repertoire is de muziek van de band toegankelijk voor vele jazzliefhebbers, en de CTJB wordt dan ook veel gevraagd in binnen- en buitenland.


CTJB bestaat uit, van links naar rechts en van boven naar onder:
Pieter Duker - trombone
Jan Dokter - trompet, klarinet en saxofoon
Piet Beyé - keyboards
Eric Beijnvoort - drums
Rob Egging - contrabas
Henk van Amerongen - trompet
Jan de Bont - banjo.De band speelde vorige eeuw al in Italië, Oostenrijk, Brunei en Noorwegen en recentelijk ook in Duitsland, Zwitserland, Engeland, Denemarken en België en niet te vergeten op Mallorca en Madeira! Need I say more?

Uiteraard wordt het eigen land niet vergeten. Van oost naar west en van noord tot zuid, in vele jazzclubs is de CTJB een graag geziene gast. Ziet u dat Jan Dokter, tweede van links, ook in deze band speelt? Het wereldje van de jazz is misschien klein, maar een feest der herkenning!


10 maart 2019: TONNY NIJLAND/HENK BLEUMINK SEXTET - "& NAT KING COLE" 

Henk Bleumink, de Nederlandse multi-snarenman annex zanger die tegenwoordig in het Duitse Ahaus woont, en die vorig seizoen de voortrekker was van 'In The Millers' Mood', heeft weer een nieuw project onder handen.

Zijn fonkelnieuwe Tonny Nijland/Henk Bleumink Sextet wordt gevormd door uitsluitend oude rotten (waaronder een ´rottin´) in het vak, die allen hun sporen in de jazz en lichte muziek al jaren geleden verdiend hebben: al met al zo'n kleine 400 jaar aan ervaring!


Het sextet bestaat uit, van links naar rechts:
Henk Bleumink - contrabas en zang
Tonny Nijland - zang
Hajé Nordbeck - piano
Sietze de Leeuw - diverse riet- en koperinstrumenten
Jan Willem v.d. Kouwe - gitaar
Jan ter Maat jr. - slagwerk.
 
Henk Bleumink omschrijft zijn nieuwste project als volgt:

´Enige jaren geleden heb ik met mijn toenmalige kwartet met succes een programma uitgevoerd van bekende en minder bekende nummers, waarmee Nat King Cole vanaf 1942 tot aan zijn (te) vroege dood in 1965 bekend is geworden. Nat King Cole werd als eerste ´afro-american´ een van de grootste iconen in de Amerikaanse naoorlogse muziek, naast o.a. Frank Sinatra en Bing Crosby.

Bij onze eerste uitvoeringen heb ik alle vocals voor mijn rekening genomen; hij was altijd al voor mij, net als voor mijn generatiegenoten, een grote favoriet. Maar door de samenwerking met Tonny Nijland van de afgelopen jaren deed zich de mogelijkheid voor de oorspronkelijke uitvoeringen van Nat te mixen met de interpretaties van zijn dochter Nathalie Cole (helaas ook recentelijk overleden).

Ons repertoire bestaat dan ook uit easy listening songs als Stardust, Fly Me To The Moon, Mona Lisa, Unforgettable etcetera, maar bevat ook swingende evergreens,´ aldus een trotse Henk Bleumink.


14 april 2019: VELUWS SWING COMBO met als gast mondharmonicaspeler TOM SCHEPP

Jan Vervoort uit Epe sluit op veler verzoek, net als afgelopen jaar, het jazzseizoen af met zijn Veluws Swing Combo én hij brengt weer zijn buurman Tom Schepp mee naar Hardenberg!


Tom Schepp veroverde vorige keer al de harten van alle aanwezigen, met de ingetogen wijze waarop hij zijn mondharmonica bespeelt.
De bezetting van het Veluws Swing Combo is, van links naar rechts:

Jan Vervoort - saxen en klarinet
Ton Tijink - gitaar en zang
Jan Willem Scheffer - drums
Herbert Bos - piano.Het Veluws Swing Combo brengt een grote variatie aan jazzstromingen: de nummers, die gaan van New Orleans tot swing en bossanova, beslaan de hele 20e eeuw.

En vlak de combinatie oudestijljazz en het vleugje muziekeducatie-met-een-knipoog van meesterverteller Jan Vervoort ook niet uit! Dit voegt weer nét een beetje extra toe aan het enthousiaste optreden van de band.
Een lust voor het oor en een waardige afsluiter van het jazzseizoen.