"Jazz is de enige muziek waarbij elke noot op ieder moment anders gespeeld kan worden."
Ornette Coleman, Amerikaans jazzmuzikant (1930-2015).

NIEUWS

8 juli 2024:

Update

Wij, Cora en Reinier Jaquet, de vaste medewerkers van Jazzclub Hardenberg, hebben na 8 mooie seizoenen met heerlijke jazzmuziek een punt gezet achter de organisatie van de jazzmatinees. De reden is dat wij begin dit jaar verhuisd zijn naar een andere gemeente, waar ook weer nieuwe uitdagingen op ons liggen te wachten. Gelukkig konden we nog wel het lopende seizoen 2023-2024 afmaken, maar het matinee van 24 maart 2024 was ons laatste...

Even leek het erop dat hiermee ook de jazzclub zou moeten stoppen omdat er geen opvolgers waren die de organisatie wilden voortzetten, maar gelukkig stonden er aan het begin van deze zomer toch twee nieuwe enthousiaste jazzliefhebbers op die het stokje van ons zullen overnemen: Jelle en Berend Verbraeken. Zij stellen zich hieronder graag aan u voor:

“Hallo jazzliefhebbers,

Wij zijn de broers Jelle en Berend Verbraeken en zullen na de zomer van dit jaar het werk van Cora en Reinier Jaquet voor Jazzclub Hardenberg voortzetten.
Wij zijn opgegroeid in Ane en van kinds af aan actief met muziek bezig. Zo zijn wij allebei lid van Muziekvereniging SDG Ane, maar we hebben allebei ook bij verscheidene andere orkesten in het land gespeeld: in fanfare- en harmonieorkesten, brassbands, dweilorkesten, verschillende projectorkesten en... in bigbands.
We spelen beiden trombone en hebben les gehad bij de muziekschool in Coevorden. Zo zijn we ook in de bigband van de muziekschool terechtgekomen. Dat is alweer heel wat jaren geleden, maar de liefde voor de jazz- en bigbandmuziek is gebleven.
In 2016 hebben wij samen met Geert Overweg de
Stichting Hardenberg Promotie Bigband opgericht, met als doel om jazz- en bigbandmuziek te promoten en de jeugd te stimuleren om (blaas-)muziek te gaan maken.
Ter ondersteuning van dit doel hebben we onze eigen projectbigband ‘
Haprobiba’ in het leven geroepen. Deze band is samengesteld uit getalenteerde jeugdspelers, gelouterde amateurmuzikanten en een aantal professionals. Elk jaar is er plaats voor enkele nieuwe muzikanten in de band. Muzikaal talent kan daardoor kennismaken met bigbandmuziek. De bigband staat onder leiding van Henri Gerrits.
Verder hebben we in 2018 en 2019 met onze stichting het Hardenberg Jazzfestival georganiseerd en in 2023 voor het eerst het Bigbandfestival in het Bostheater in Gramsbergen. Dit soort festivals willen we ook blijven organiseren.
Samen met de matinees van Jazzclub Hardenberg hopen we u elk jaar een mooi gevarieerd aanbod aan jazzoptredens te kunnen aanbieden. Wij kijken alvast uit naar oktober, als het
jazzseizoen 2024-2025 van start gaat.
Graag tot ziens in Theater de Voorveghter!

Met vriendelijke groeten,
Jelle en Berend Verbraeken”

In aanvulling hierop: de data voor het seizoen 2024-2025 zijn bekend! Noteert u maar vast in de agenda:

27 oktober 2024
17 november 2024
1 december 2024
19 januari 2025
23 februari 2025
16 maart 202
5

Website

Door de wisseling van de wacht zal de website die u nu bezoekt, www.jazzclubhardenberg.nl, eind oktober 2024 uit de lucht gaan. U kunt voortaan alle informatie over de jazzclub en de andere activiteiten van Jelle en Berend Verbraeken vinden op www.vechtdaljazz.nl. Daar vindt u ook nog een terugblik op de matinees van Jazzclub Hardenberg uit het verleden.

Ten slotte...

... nemen wij met een lichte weemoed afscheid van de Hardenbergse jazzscene en spreken de wens uit dat Jazzclub Hardenberg nog lang zal blijven voortbestaan! Wij willen alle bezoekers hartelijk danken voor hun belangstelling en trouwe opkomst. Wij hopen dat u nog vaak terugkomt bij onze opvolgers en wensen u nog heel veel jazzplezier toe!

Met hartelijke groeten,
Cora en Reinier Jaquet

_________________________________________________________

19 juli 2023:

Het programma is bekend!

Met veel plezier kunnen we melden dat de invulling van onze matinees voor het seizoen 2023-2024 klaar is!

Kijk maar in de agenda welke mooie middagen u te wachten staan. Flink wat 'oude bekenden' dit seizoen. Zouden die bands het soms zo gezellig vinden in Hardenberg omdat zij dan weer voor u mogen spelen?

___________________________________________________

2 juli 2023:

Data jazzseizoen 2023-2024

De data voor het nieuwe jazzseizoen 2023-2024 zijn inmiddels bekend! Houd de volgende data maar vast vrij in uw agenda:

15 oktober 2023
26 november 2023
21 januari 2024
25 februari 2024
24 maart 2024

De matinees zijn altijd op zondag van 15.00 tot 17.00 uur. Nu gaan wij aan de slag om te proberen weer een interessant en gevarieerd programma te bieden voor alle jazzliefhebbers in de wijde regio.

___________________________________________________

11 februari 2023:

Het matinee van 12 februari met de GYPSY FLIPPERS GAAT HELAAS NIET DOOR!

Wij hoorden pas vandaag dat de muzikanten van de GYPSY FLIPPERS morgen niet kunnen optreden, doordat een van de gitaristen een blessure aan zijn hand heeft opgelopen. Aangezien de gitaar een heel belangrijke rol speelt bij gypsyjazz, kunnen de nummers dan niet vertolkt worden...

Omdat het op zo korte termijn niet mogelijk is een vervangende gitarist in deze muziekstijl te zoeken of een andere band te boeken, hebben we in overleg met Theater de Voorveghter moeten besluiten het matinee af te gelasten...
Wij hebben alles op alles gezet om iedereen te informeren die mogelijk van plan was naar de jazzclub te komen, maar we hebben misschien niet iedereen tijdig kunnen bereiken. Onze welgemeende excuses aan diegenen die wellicht voor niets voor de deur staan.

___________________________________________________

24 januari 2023:

Het jazzseizoen is alweer lekker op dreef. Op zondag 12 februari 2023 is er een verrassend optreden van de GYPSY FLIPPERS in onze foyer, zie ook de agenda.

Voor dit seizoen is dat alweer het laatste reguliere matinee, maar de jazz wordt in het voorjaar nog afgesloten met een voorstelling in de grote zaal, georganiseerd door Theater de Voorveghter. Daar treedt op 26 maart 2023 nog het PETER BEETS TRIO op. Zie hiervoor de website www.voorveghter.nl.

___________________________________________________

17 september 2022:
De aftrap van weer een nieuw jazzseizoen komt er eindelijk aan! Op zondag 16 oktober 2022 om 15.00 uur gaan we van start met de DIXIE KREKKERS. Onvervalste Achterhoekse dixielandmuziek van de allervrolijkste soort!

_________________________________________________________________

2 mei 2022:
We kunnen een nieuwe naam toevoegen aan het programma van 15 januari 2023! Zie hiervoor de agenda.

___________________________________________________

30 april 2022:
Wat zijn wij blij dat we eindelijk een nieuw seizoen met mooie jazzmatinees kunnen aankondigen! Het laatste matinee dateert alweer van ruim twee jaar geleden, vlak voordat de coronacrisis roet in het eten gooide… Wij hopen dat u allemaal in goede gezondheid de pandemie bent doorgekomen en zijn blij u weer iets positiefs te kunnen melden op jazzgebied.

Jazzclub Hardenberg gaat weer van start op 16 oktober 2022!
Doorgaans spelen de matinees zich af in de rode foyer van het theater, maar theaterdirecteur Jan Maarten Veurink trakteert u dit seizoen op maar liefst twee jazzvoorstellingen in de grote zaal van De Voorveghter.
Nog niet het hele programma is al rond, maar de data staan al vast en een aantal artiesten is geboekt. Op de pagina 'Agenda' kunt u lezen wat we voor u in petto hebben.

___________________________________________________

3 november 2021:
Na een lange periode van radiostilte leest u hier eindelijk weer nieuws van uw jazzclub. Wij hopen dat u de lange lockdown periode vanwege corona en de onzekere tijden daarna in goede gezondheid bent doorgekomen. 

Wat betreft het besmettingsrisico op covid-19 staat ons land er op dit moment opnieuw niet goed voor. Daarom hebben wij in overleg met onze gastheer Jan Maarten Veurink, directeur van Theater de Voorveghter, besloten dat het op dit moment niet verstandig is om onze activiteiten weer op te pakken en u in groten getale uit te nodigen voor een matinee met live jazzmuziek. De geplande middag van 14 november 2021 gaat dus NIET door

In januari hopen we dat het weer veilig genoeg is voor een muzikale samenkomst. We zullen u tijdig informeren op welke datum we dan weer iets kunnen organiseren. 

Rest ons voor nu niets anders dan u een corona- en griepvrije tijd toe te wensen en we spreken de hoop uit elkaar weer zo spoedig mogelijk terug te zien!

_________________________________________________________________

5 september 2021:
Wij, Reinier en Cora Jaquet, hopen dat u allemaal gespaard bent gebleven van het covid-19 virus en dat u net als wij weer uitkijkt naar een live jazzoptreden! Wat hebben we lang op positief jazznieuws moeten wachten... maar nu lijkt het gelukkig weer de goede kant op te gaan.

Daarom gaan we voorzichtig de draad weer oppakken. In overleg met onze gastheer Jan Maarten Veurink van Theater de Voorveghter zijn we uitgekomen op een mooie zondagmiddag in de herfst om een jazzmatinee te organiseren en wel op 14 november 2021. Welke band dan voor u zal optreden is nog een verrassing, maar wij hopen dat u erop vertrouwt dat we u weer een klasseband zullen voorschotelen.

Het optreden en het bijwonen van het concert gebeurt uiteraard in lijn met de dan heersende coronamaatregelen en -voorschriften. Welke dat dan zullen zijn kunnen we nu nog niet voorspellen, maar we brengen u t.z.t. op de hoogte via deze website, per mail of op Facebook. Wat in elk geval nieuw zal zijn, is dat u van tevoren een plaats moet reserveren.

Reserveert u de 14e november a.s. vanaf 15.00 uur vast in uw agenda?

 

_________________________________________________________________

27 september 2020:
Helaas, het nieuwe jazzseizoen 2020-2021 gaat voorlopig nog niet van start. In goed overleg met onze gastheer Jan Maarten Veurink van Theater de Voorveghter hebben we besloten om dit jaar 2020 geen optredens meer te organiseren.

Dat betekent dat de aangekondigde matinees op 25 oktober, 22 november en 13 december niet doorgaan. Met de tweede coronagolf om ons heen weer bij elkaar komen, met een groep mensen die wellicht binnen een risicogroep valt, leek ons geen veilig idee.

U als jazzliefhebber zult het voorlopig nog met videobeelden, geluidsdragers en herinneringen moeten doen! In december gaan we ons opnieuw beraden of het in het voorjaar van 2021 mogelijk zal zijn om, op veilige afstand van elkaar uiteraard, weer samen te komen in de rode foyer van het theater voor een matinee met live muziek.

In welke vorm dat dan zal zijn, valt nu nog niet te voorzien. Duidelijk is al wel dat we geen groot publiek kunnen ontvangen, de inschatting is dat er misschien maar plaats zal zijn voor zo'n 30 bezoekers, als we de ruimte zo moeten inrichten dat er anderhalve meter tussen de koppels wordt aangehouden. Dat heeft dan weer consequenties voor ons budget, want wij 'draaien' uitsluitend op de entreeopbrengst, maar een aantal muzikanten heeft al aangekondigd dat het ze niet per se om het geld te doen is. Zij spelen voor hun plezier! Dat biedt mogelijk perspectief.

Dus wie weet? Hopelijk kunnen we elkaar weer ontmoeten in de loop van 2021.

6 mei 2020:
Nog steeds is er in verband met de coronacrisis geen zicht op een datum waarop de culturele sector weer van start kan gaan. We weten dus ook niet wanneer er in Theater de Voorveghter weer voorstellingen te zien zullen zijn. Dat houdt ook in dat het nog onzeker is of het nieuwe jazzseizoen kan beginnen op 25 oktober a.s., zoals we van plan waren.

Als u naar de pagina 'Agenda' kijkt, ziet u dat we flink terughoudend geweest zijn wat betreft de invulling van de matinees van het nieuwe jazzseizoen in het algemeen: de optredens voor 2020 zijn gecanceld en de matinees in 2021 zijn nog niet ingevuld. Maar zodra er groen licht is van onze gastheer Jan Maarten Veurink, de directeur van De Voorveghter, zal dit zeker én met de nodige voortvarendheid gaan gebeuren! Gelukkig beschikken we over een omvangrijk bestand van bands die met veel plezier naar Hardenberg willen afreizen om u een aangenaam matinee te bezorgen, dus dat zal zeker geen probleem zijn.

7 april 2020:
Nu de matinees van 15 maart 2020 en 19 april 2020 jl. zijn afgelast in verband met de coronacrisis, betekent dit dat het jazzseizoen 2019-2020 voortijdig is beëindigd.

Wij wensen al onze bezoekers en hun familie- en vriendenkring een gezonde en coronavrije lente en zomer toe en hopen elkaar in goede gezondheid weer te treffen in het nieuwe jazzseizoen 2020-2021!

De agenda is bijgewerkt, voor zover in dit stadium al bekend is welke bands er komen optreden. Elke nieuwe boeking zullen wij daarin vermelden.

We hopen ervan te mogen uitgaan dat er in oktober geen beperkende maatregelen meer zullen gelden voor evenementen en dat het nieuwe seizoen zoals gepland van start kan gaan op 25 oktober 2020!

18 maart 2020:
In verband met de maatregelen die in het hele land genomen moeten worden vanwege het coronavirus, hebben wij in goed overleg met de band besloten dat ook het matinee met de BINNEN EN BUITEN BAND op 19 april 2020 NIET DOORGAAT.

De band komt in het nieuwe seizoen het optreden inhalen!

12 maart 2020:
BELANGRIJKE MEDEDELING:

In overleg met onze gastheer Theater de Voorveghter is besloten het matinee van zondag 15 maart 2020 AF TE GELASTEN in verband met het coronavirus. Wij willen het risico op besmetting zo veel mogelijk beperken en hopen dat u niet ziek wordt en wij ook niet.
Hopelijk treffen we elkaar weer tijdens het matinee van 19 april in goede gezondheid!

De FBI JAZZBAND, die op 15 maart zou optreden, komt misschien in een volgend seizoen alsnog een keer bij ons spelen.

25 februari 2020:
De data voor het nieuwe jazzseizoen 2020-2021 zijn bekend! Jazzclub Hardenberg organiseert volgend seizoen een matinee op de volgende zondagmiddagen:

25 oktober 2020
22 november 2020
(een jazzconcert georganiseerd door onze gastheer Theater de Voorveghter in de grote zaal)
13 december 2020
24 januari 2021
21 februari 2021
21 maart 2021
25 april 2021

De invulling van het programma wordt zo spoedig mogelijk bekendgemaakt.

5 augustus 2019:
Het complete programma voor seizoen 2019-2020 is klaar en staat nu online!

1 augustus 2019:
Na een lange zomerstop, die al begon na het laatste matinee van seizoen 2018-2019 in april jl., hebben we nu dan eindelijk het programma (bijna) rond voor het nieuwe jazzseizoen 2019-2020! Het wachten is nog op de definitieve bevestiging van twee bands, maar wat inmiddels vaststaat kunt u vinden in de agenda.

20 mei 2019:
De tweede editie van het Hardenberg Jazz Festival op zaterdag 21 september 2019 zal plaatsvinden op een binnenlocatie, namelijk... in de De Voorveghter!
Op dit festival zal van 13.00 tot 18.00 uur op drie podia jazzmuziek te horen zijn.

Daarnaast wordt er een workshop lichte muziek gehouden en is er een informatiemarkt, waarop de organiserende stichting zelf aanwezig is met een stand, evenals diverse muziekdocenten en de Stichting HaFaBra (dat staat voor: Harmonie, Fanfare en Brassband).

Ook Jazzclub Hardenberg kunt u natuurlijk op het 2e Hardenberg Jazz Festival in De Voorveghter vinden!

8 mei 2019:
Onze gastheer Jan Maarten Veurink van Theater de Voorveghter maakte vandaag met veel plezier bekend dat het hem gelukt is om een ‘thuisconcert’ met het Millennium Jazz Orchestra tot stand te brengen in de grote theaterzaal. Dat zal plaatsvinden op zondag 24 november 2019 om 15.00 uur.

'Thuis' slaat op het feit dat deze internationaal bekende bigband onder leiding staat van 'onze eigen' in Hardenberg woonachtige dirigent en componist Joan Reinders! Fijn dat hij en zijn orkest nu eens zo dicht bij huis te zien en te horen zullen zijn.

Het veelzijdige Millennium Jazz Orchestra brengt, samen met Edison-winnares Fay Claassen (eveneens een goede bekende op het Hardenbergse jazzpodium) en het fascinerende strijkkwartet Matangi Kwartet een programma met bekende, aan Broadway gerelateerde melodieën onder de titel: Gershwin Celebration Tour.

De typisch Amerikaanse muziek van George Gershwin wordt na 100 jaar in een nieuw, eigentijds jasje gestoken. Bekende en onbekende werken zijn deze zondagmiddag te horen in een unieke bezetting voor zang, strijkkwartet en jazzorkest. Vette bigbandklanken worden afgewisseld met fragiele strijkers en prachtige ballads.

Nu eens zal Gershwin’s muziek klinken als een feest der herkenning, dan weer als gloednieuw repertoire. Een echte aanrader dus voor alle jazzliefhebbers!

De entree bedraagt 22 euro, maar de vaste bezoekers van Jazzclub Hardenberg mogen rekenen op een gereduceerde toegangsprijs. Meer informatie hierover hoort u op onze matinees.

26 maart 2019:
Zojuist is bekend geworden dat er een tweede editie komt van het Hardenberg Jazz Festival!
Dit zal plaatsvinden op zaterdag 21 september 2019 en wordt georganiseerd door de Stichting Hardenberg Promotie Bigband in samenwerking met Jazzclub Hardenberg

De Stichting Hardenberg Promotie Bigband is in 2016 opgericht door Jelle Verbraeken, Geert Overweg en Berend Verbraeken, met het doel om in de gemeente Hardenberg de jazz- en bigbandmuziek te promoten en de jeugd te stimuleren om (blaas-)muziek te gaan maken.

Het festival zal dit jaar een iets andere opzet krijgen en op een andere locatie plaatsvinden dan in 2018. Er zal weer een gevarieerd programma ten gehore gebracht worden, waarover later meer bekend gemaakt wordt.

Meer informatie over Hardenberg Jazz Festival (en nog veel meer leuke foto's!) vindt u op de website www.hardenbergjazzfestival.nl en op social media.